4 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği
İş güvenliği haftası nedir?
İş güvenliği; çalışılan ortamlarda çalışanların hata yapmasının engellenmesi, kazaların önlenmesi, çalışanların her türlü kazalardan uzak tutulması, kazaların az yada hiç hasarla atlatılması, koruyucu güvenlik önlemlerinin alınması , kaza veya istenmeyen durumlarda korunma tedbirlerinin uygulanması, güvenliğin tam ve zamanında sağlanması, herşeye rağmen kazaya uğrayanların bakımlarının üstlenilmesi, maddi ve manevi olarak kaza yapanların desteklenmesi, mağdurların, uzuv kaybedenlerin ömür boyu desteklenmesi terimlerini içeren geniş bir tanıma sahiptir.
İşveren ve işçilerin veriminin artması, çalışma verimini artırılması, sosyal imkanlarının karşılıklı olarak yükseltilmesi, hertürlü sağlık ihtiyaçlarının karşılanması iş güvenliği kapsamındadır.
İşveren ve işçilerin karşılıklı anlayış içerisinde çalışması, devletin gerekli yasal zemini hazırlayarak takipçi ve destekçi olmasıyla güvenlik geliştirilerek sağlanmış olacaktır.
İş güvenliğinin sağlanabilmesi için devlet ve işveren gerekli yasal, teknik, teknolojik, ekonomik tedbirleri alarak uygun çalışma şartları yaratmak, işçilerde gerekli korunma teçhizat ve tedbirlerle çalışmak durumundadır.
Sigortasız işçi çalıştırmak, küçük yaşlı işçi çalıştırmak gibi yasadışı durumlarda hakların elde edilmesi mümkün değildir. Aynı şekilde gerekli emniyet tedbirleri alınmayan iş ortamlarında kaza olmamasını beklemek hayalcilikten öteye gidemeyecektir.
Hak isterken ödev ve sorumlulukların yerine getirilmemesi devletin bu maksatla kullandığı kaynak ve fonların erimesi anlamına gelecektir ki buda uzun vadede sistemin çökmesi anlamındadır.
Kişilerin hak, görev ve sorumluluklarını bildiği, aradığı, işverenlerin (Devlet ve belediyeler dahil) uygun iş ortamları yarattığı durumlarda iş güvenliği sağlanmış olacaktır. Demokratik olarak işçi ve işverenin hakları karşılıklıdır. Bunların kullanılması (Grev, lokavt, sözleşme, eylem, vs…) karşılıklı anlayış sağlanacaktır. Ancak tarafların bunu bir tehdit veya işten çıkarma vesilesi oalark kullanması durumunda iş ortamında çatışma kaçınılmazdır.
Devletin iş güvenliği konusunda görevi büyüktür. Gerekli emniyet tedbirleri alınmadan yapılan tesislerin ruhsatlarının verilmesi, kazalarda devletin suça ortak olması demektir. Belediyelerin kontrol mekanizması içerisinde yeri aynı derecede önemlidir.
Hafta boyunca çevremizdekileri uyaralım…iş güvenliği için koruyucu önlemlerimizi alalım, emniyeti sağlamadan işe başlamayalım…İş güvenliği sağlandığında verim de artacaktır….
İş güvenliği için harcanacak para kaza durumunda hasar ve ölümlerin telafisi için harcanacaktan az olacaktır. Emin olun…